Bhagwan

Leven in de geest van Bhagwan

Wilde feesten, ruige avonden. De Witte Wolk in Nieuw-Scheemda kent een roemrucht verleden. Toch voelen Nirad en Jagran er niets dan positieve energie en wonen ze er harmonieus in de geest van Bhagwan Osho.

In de uitgestrekte weidsheid van het Oost-Groningse land staat het witte huis van Jagran en Nirad Verbeek- Heemskerk. Ooit was het gelegen aan de spoorlijn van Zuidbroek naar Delfzijl. En ooit moet het dorpelingen uit de hele regio hebben aangetrokken en gastvrij onderdak hebben geboden. Café is het geweest, maar ook hotel. Dames van lichte zeden hebben er hun diensten aangeboden.

En het pand, gelegen op een kruispunt van wegen, heeft ook nog als dorpshuis dienst gedaan. Er zijn danslessen gegeven, huwelijken gevierd en toneeluitvoeringen geweest. De Boerenleenbank heeft er vergaderd en ‘de voetbal’ en plattelandsvrouwen hebben er hun bijeenkomsten gehouden.

Bij ons gaat binnenkijken niet alleen over ons huis, maar ook over ons als mens

In de voormalige feestzaal slapen tegenwoordig Nirad en Jagran, in een doe-het-zelf-bed naar een ontwerp van Jan des Bouvrie. Het bed staat in het midden van wat misschien wel de dansvloer is geweest. Het kostte inzicht en creativiteit om de ruimte de sfeer van een slaapkamer te geven. Het is eerder een slaapruimte dan een slaapkamer.

Dankzij een serie kasten die met de rug naar het bed op een rijtje is gezet, is er iets van een tussenwand ontstaan. Samen met een aantal pilaren zorgen ze voor structuur. Met retrokleden en doeken uit de hippietijd, versierd met kralen, franjes en spiegeltjes ademt de ruimte tegenwoordig een mystieke sfeer.

Afbeeldingen van Boeddha en Osho zorgen voor hernieuwd evenwicht en nodigen uit tot stilte. De klankschalen aan het voeteneind doen de rest.

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Nirad komt oorspronkelijk uit Rotterdam, Jagran uit Amsterdam. Nirad is sinds 1978 sannyasin, discipel van Osho. ,,Ik heb hem persoonlijk ontmoet in Poona, India. Ik heb zelfs met hem gedanst. Hij heeft zo’n kristalheldere energie, ongelofelijk’’, zegt Nirad stralend. Nog altijd is Osho haar inspiratiebron. ,,Twee jaar geleden heeft Jagran ook sannyas genomen.’’

Tantracursussen

Bijna een kwart eeuw geleden ontmoette Nirad haar Theo, die tegenwoordig Jagran heet. ,,Ik gaf destijds tantracursussen, waarvoor Jagran zich al voor de dérde keer had ingeschreven. Impulsief heb ik hem thuis op de koffie gevraagd. Hij nam de uitnodiging aan, tot mijn verrassing. Maar ik dacht ‘mijn koffie is goed en we kunnen altijd nog een tarotkaart leggen’. Hij is nooit meer weggegaan.’’

Nog steeds trekken de twee elke zondag een tarotkaart, om elkaar zo te volgen in hun persoonlijke ontwikkeling. Al 23 jaar.

Schoonmaken van je omgeving is ook schoonmaken in jezelf

Tijdens de zoektocht naar een huis voor hen beiden, zijn ze in Nieuw-Scheemda beland. Net buiten het dorp, met uitzicht op de landerijen, stond dat witte pand te koop. Het leek wel of het op hen stond te wachten. Het was imposant, net als het onderhoud. Maar Nirad voelde dat het goed was. Het was liefde op het eerste gezicht.

Jagran dacht aan al die vertrekken, de 33 radiatoren en 100 ruiten in het huis. Gelukkig zag hij ook kansen en ging overstag. Sindsdien is het huis danig veranderd. Het is Nirads verdienste dat het voormalige café – inclusief de feestzaal – in de loop der tijd veranderde in een zeer persoonlijk woonhuis.

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Het pand bestaat uit veertien vertrekken en drie badkamers, plus een grote meditatieve tuin. ,,We hebben alles een naam gegeven, anders verdwaal je hier.’’ Behalve de woonkeuken, zitkamer, serre en slaapkamer zijn er beneden nog een voor- en een achterhal, een atelier waar Nirad pottenbakkerscursussen geeft en een magazijn. En nog een kantoor, een meditatieruimte en twee badkamers.

Boven vind je dan nog drie slaapkamers, een kantoor en een badkamer. Dankzij een consequent gebruik van de kleuren Indiarood en kerriegeel ging het interieur stralen en kreeg het een warme sfeer.

Liefdevol

,,Nirad is creatief en heeft gevoel voor kleur, ik heb meer gevoel voor lijnen’’, vertelt Jagran aan tafel in de woonkeuken, van waar je een mooi zicht hebt op de aangrenzende woonkamer en serre. Hij vindt het gauw te vol in huis, maar bewondert zijn vrouw om haar gave er een liefdevolle harmonische plek van te maken. ,,Dat zou ik zelf niet kunnen, daar heb ik haar voor nodig. Maar ik kan wel ondersteunen en dat doe ik graag.’’

Samen blikken ze liefdevol terug op die beginperiode in Nieuw-Scheemda. Toen ze na hun ja-woord uiteindelijk hun intrek in het voormalige café hadden genomen, zijn ze begonnen alles grondig te reinigen. Uiteraard met een spons en een lekker sopje, maar ook energetisch. Zo is in alle ruimtes witte salie gebrand: de rook verdrijft negatieve energie.

Jagran voelde dat hij naar de basis van het huis werd getrokken. ,,Om de een of andere reden moest ik gewoon de kruipruimte in. Dat bedacht ik niet met mijn hoofd, maar ik voelde een grote drive dat de basis schoon moest zijn. Schoonmaken van je omgeving is ook schoonmaken binnenin jezelf, heb ik toen ontdekt.’’

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Bhagwan

Stilte, bewustzijn, meditatief leven. Het echtpaar heeft een eigen leven opgebouwd in een stil stukje Nederland, aan de rand van een dorp. Anderen zijn er welkom. Zo hebben ze in de loop der jaren een groen paradijsje rond hun huis gecreëerd, dat het hele jaar als bezoektuin open is voor tuinliefhebbers.

Net als binnen ontmoet je buiten meditatieve elementen die je even stil doen staan bij het leven en bij jezelf. ,,Bij ons gaat binnenkijken niet alleen over ons huis, maar ook over ons als mens’’, zegt Nirad, wiens naam Witte Wolk betekent.

De Witte Wolk is overigens ook de naam van hun Bed and Breakfast, de drie kamers waar ze gasten laten meegenieten van hun bijzondere plekje op aarde. Er hangt een portret van Osho met de tekst Love is the seed, God the flower.

Wie wil kan zich terugtrekken in een witte kamer beneden, het voormalige kantoor, om bijvoorbeeld te mediteren. Nirad en Jagran zijn nog altijd blij dat ze destijds voor dat voormalige hotelletje hebben gekozen. Nirad: ,,Elke keer als ik wegrijd, zeg ik dankjewel tegen ons huis.’’

Tekst: Shyra Hueting
Foto’s: Jilmer Postma