SHARING, een gezelschapsspel

 

(sharing is het engelse woord voor iemand deelgenoot maken van iets)

Wanneer wij elkaar ontmoeten op een feestje, een verjaardag, gewoon op visite of ergens in de supermarkt, praten wij over van alles en nog wat. Liefst over anderen, met onze mening er overheen. Soms praten wij over onszelf: wat we zijn en niet zijn, doen en niet doen; wat we wel of niet gedaan hebben, of beter gedaan hebben; wat we gaan doen of wat we willen gaan doen, of wat we nooit van z’n leven zouden doen; enzovoort. Meestal gaat het over zaken die voorbij zijn of die nog gaan gebeuren. Zelden praten wij met anderen hoe we zijn, nu. Bijvoorbeeld over onze gevoelens, onze verlangens, onze angsten en onzekerheden.
Tientallen stemmetjes van binnen zeggen:

“Wat moet die ander daar nu mee !?”
“Je gaat niet met je gevoelens te koop lopen.”
“Mens, doe normaal !!”
“In Joegoslavië of Israël is het veel erger.”
“Je moet je vuile was binnen houden.”
“Vertrouw niemand !!”
Of: “Ze luisteren toch niet naar me.”
“Het is vast zo erg niet.”
“De ander moet toch begrijpen dat ik me zo voel !”
“Als hij/zij niets vertelt over zichzelf, doe ik het zeker niet !”
Al deze stemmetjes weerhouden ons ervan een ander deelgenoot te maken van al die dingen die ons zo diep roeren, raken, bezighouden. We houden ze vóór ons en voelen ons onbegrepen, ongelukkig, down, depressief, koppig, zielig, afgesloten en eenzaam. Kijk maar eens naar al die mensen om je heen! En het kan anders …..
In therapiegroepen bestaat een manier of spel dat we SHARING noemen:
Als deelnemer in een kring krijg je uitgebreid de gelegenheid te vertellen wat je op je hart hebt. Niemand valt je in de rede. Niemand verbetert je. Niemand wijst je af. Niemand veroordeelt je. Iedereen luistert naar je. En als je helemaal uitgesproken bent ….. ja, zelfs dan wacht iedereen met volle aandacht. Zelfs als je niet praat, krijg je aandacht. Als je dan eindelijk zegt “HO” of “Zo is het genoeg”, zeggen alle anderen “HO” of “We hebben je gehoord”. Pas dan kunnen zij vragen stellen, opmerkingen maken of suggesties geven met alle respect naar JOU. Dat is toch een verademing, als iedereen alleen maar aandacht heeft voor jou, zonder eigenbelang en zonder dat jij daarvoor rare toeren hoeft te maken ! En natuurlijk doe jij hetzelfde wanneer een ander zijn verhaal doet. Resultaat: je voelt erkenning, verbinding; je voelt je samen.

Thuis kunnen wij deze eenvoudige techniek natuurlijk ook toepassen. Het is belangrijk de spelregels goed in acht te nemen en met wat simpele dingen te oefenen. Bijvoorbeeld hoe het avondeten je gesmaakt heeft, of hoe het was op je werk. Je zult merken, dat het steeds makkelijker gaat en dat je vrij snel gaat vertellen hoe je je nu voelt. En daar gaat het om. Het is leuk om dit samen te doen. Het is als een spel, een gezelschapsspel voor twee of meer personen. Dit gezelschapsspel heet SHARING. `

Veel plezier ermee, Nirad