Denken of niet ?

 

Is het je ook opgevallen dat je de hele dag door aan het denken bent? Over alles en nog wat. Je springt van de ene gedachte op de andere. Soms gaat dat zo razend-snel, dat je denkt: “Hoe kom ik aan deze gedachte?”.
Duizend en één gedachten komen langs. De meeste verdwijnen weer. Maar er zijn van die overheersende gedachten, zoals problemen, die ons de hele dag bezig houden. En er zijn onbewuste gedachten, overtuigingen, die ons dagelijks leven bepalen, zoals: “Dat kan ik toch niet “ of “Niemand is te vertrouwen” of “Het werk is nooit af” of “Zonder mij lukt het niet”.
Maar of het nu problemen of overtuigingen zijn, het meest frustrerende is, dat wij deze gedachten niet stop kunnen zetten. We zijn als het ware slaaf van dit denken. En als we dan ook nog gaan ontdekken dat dit denken de misère in ons leven bepaalt! Nou dan wil ík dit denken wel veranderen!

“Kan ik dan al mijn negatieve overtuigingen en al mijn problemen stoppen?”
Nee, maar je zal de tijd moeten nemen om je denken te observeren. Soms lukt dat, als je bijvoorbeeld even helemaal alleen bent, door niemand en niets afgeleid. Geen tv of radio, geen computerspelletjes, geen krant, geen wijntje of Trijntje. Niets.
"Maar zo’n moment is bijna niet te realiseren. En al zou ik zo’n moment te pakken hebben, dan zie ik maar heel eventjes mijn gedachten gaan. Wat schiet ik daar mee op?”
Het kan zijn dat je dan meer nieuwsgierig wordt naar jouw manier van denken. Als je gaat inzien hoe Jijzelf je leven hebt bepaald door middel van je denkpatronen ,dan beginnen de dingen te veranderen. Je blijft denken, maar door er steeds meer naar te kijken kan je veel misère voorkómen.

Nirad