Wie ben IK ??

 

Deze vraag zullen velen van ons zich best wel eens gesteld hebben: Ben ik echt mezelf?
In hoeverre ben ik gevormd door mijn opvoeding, door de ideeën, normen en waarden van mijn ouders, de kerk, de school, de buurt, de televisie?

Jaren geleden volgde ik een therapeutisch weekend met een groep van zo’n 30 personen. We zaten in een kring met pen en papier. De groep was net begonnen. Spannend!
Ons werd gevraagd:
Zoek met je ogen iemand uit van de andere sekse, die je helemaal niet ziet zitten;
en schrijf van die persoon al je negatieve indrukken op.
Al gauw had ik “de man” geselecteerd en mijn puntenlijstje groeide gestaag.
Na enige tijd werd ons gevraagd kennis te maken met die persoon.
Daarna konden we eventueel veranderingen op ons lijstje aanbrengen.
Tot mijn grote verbazing bleef mijn kritiek exact de zelfde. Had ik deze man zó goed ingeschat?! Ik twijfelde en vroeg het de therapeut. En weet je wat hij zei?
“Wat vond je moeder van je vader?”.
Plotseling werd ik gewaar, dat de kritiek op mijn lijstje precies de kritiek was van mijn moeder op mijn vader! Door haar ogen had ik dus naar deze man gekeken?
Alleen omdat hij op mijn vader leek, gaf ik mezelf geen enkele ruimte déze man te leren kennen. Bovendien gaf ik deze man geen enkele ruimte zichzelf te laten zien. Al mijn vooroordelen waren mijn moeders oordelen! Ik schrok ontzettend! Want toen kwam de vraag:
Wie ben IK ??

Een vraag die ieder van ons zich kan stellen: In hoeverre wil ik het resultaat blijven van mijn opvoeding? In welke situatie leef ik authentiek, leef ik origineel, leef ik echt?
Deze vraag nodigt ons uit te onderzoeken wie die IK nu eigenlijk is. Een boeiende zoektocht met een reële mogelijkheid om onze oude patronen en gewoonten eindelijk eens overboord te gooien.
Wat niet van mij is, wil ik niet langer meer leven. En jij ??

Nirad