De Wendelaar, een vriendenkring


Wij hebben een vriendenkring.
Niets bijzonders zul je zeggen. De meeste mensen hebben speciale vrienden. Vrienden met wie je uit eten gaat, een feestje viert, of vrienden met wie je meer intiem omgaat, met wie je problemen deelt, je gevoel durft te tonen, of aan wie je hulp vraagt en geeft.
Vaak is er een bepaalde setting waarin wij vrienden ontmoeten: op een bruiloft, begrafenis, bij een geboorte, verjaardag, in het café, bij het uitlaten van de hond, of bij het schoolhek ......

Jagran en ik hebben een setting gecreëerd waar wij met vier vrienden al jaren heel blij mee zijn en die wij de Wendelaar hebben genoemd.
Zo één keer in de zes weken komen wij een hele dag bij elkaar en die dag heeft een programma:
Rond half elf heeft stel 1 (gastheer en gastvrouw) koffie met gebak klaar staan. Stel 2 zorgt voor de meegebrachte lunch en stel 3 voor het meegebrachte avondmaal. Stel 1 is dus gast aan eigen tafel, wat nog altijd een bijzondere ervaring is.
Daarnaast staan nog twee vaste punten op het programma:
1. De Tarotkaart die wij na de koffie leggen en 2. een klus in of buitenshuis.

Door het leggen van de Tarot, waarbij wij het spel van Aleister Crowley gebruiken, krijgen wij die dag een stevige band met elkaar. Ieder vertelt over zichzelf aan de hand van een zelf getrokken kaart. Al onze aandacht is alleen voor de vriend die aan de beurt is. We luisteren naar zijn verhaal en kunnen vragen stellen of feed back geven als deze vriend ons dat vraagt en vallen niet in de reden en geven geen adviezen.
Als we na enige tijd hongerig aan de lunch beginnen, merken we pas hoe lang de Tarot geduurd heeft.

En dan volgt de klus.
Misschien denk je wel: Nou, daar zou ik helemaal geen zin meer in hebben na zo’n lange zit. Het tegendeel is waar. Door de Tarotkaart is in ieder van ons veel opgeruimd of opgehelderd. Daardoor hebben we juist heel veel zin gekregen om de klus aan te gaan. De gekste of zwaarste klus doen wij met plezier en met een soort vanzelfsprekendheid. Van hemelhoge bomen vellen tot de woonkamer leeghalen, de muren en plafond witten en daarna weer alles schoon terugzetten. Daarna drinken we een wijntje, genieten we van het resultaat en zijn we wéér verwonderd over het gemak waarmee wij de klus geklaard hebben.

Stel 3 bereidt nu het avondeten. De anderen kleden zich om, waarna wij aan tafel gaan. Koffie toe, soms bij open haard of kampvuurtje, napraten, genieten en een nieuwe afspraak maken voor bij het volgende stel thuis. En zo rouleren we elke 6 weken.

Een speciale vriendenkring hè, deze Wendelaar.
En dit al zo’n 12 jaar!

Nirad