“Als een ballon, een ballon, een ballonnetje,
een ballonnetje dat danst in de wind.
Aan een draadje naar de zon
gaat zo’n lekker dikke mooie rooie luchtballon.”


Voor mijn verjaardag heb ik van mijn dochter het “levenswerk” van Toon Hermans op dvd gekregen. Wel 50 uur kijk- en luistergenot!

Sinds zijn eerste One-man-show in 1958, die ik bij vrienden van mijn ouders zag (want zij hadden al televisie), was ik in de ban van zijn liedjes: eenvoudig, direct en hartverwarmend.
Nu, bijna 50 jaar later, is Toon met zijn heerlijke liedjes en sketches voor mij nog altijd de man die mij terug brengt van de grote complexe wereld naar de kleine dingen van alledag.
Ik kan dan weer zo intens genieten van dat rode ballonnetje, dat kruipende ding in het struikgewas en van die gehaktbal. Zelfs als ik een perzik eet, voel ik van binnen de pret van Toon.

Toon haalt ons uit onze denkmolen door in zijn liedjes en grappen onze aandacht te richten op een klein detail, dat hij uitvergroot tot in het absurde. Denk maar aan de appelmoes die zijn neus voorbij gaat, of dat vlekje in haar nekje dat steeds groter wordt, of de feestneus die zoek is, of de stoel van zijn zuster, waarmee Toon ons ongelofelijk laat bulderen van het lachen. Het is of de hele wereld dan niet meer bestaat.
Ik vind dat fenomenaal! Mijn denken staat dan echt op non-actief.

Sinds dit verjaarscadeau kijk ik, telkens vóór ik ga slapen, nog even naar een paar “nummertjes” van Toon en het valt me op dat ik blij inslaap en ...... blij wakker word.
En omdat Theo, mijn man, meekijkt, zijn wij dubbel blij.
Want Toon werkt aanstekelijk: dat plezier en die liefde voor het gewone leven!

Ik herinner mij nog als de dag van gister (ik wat toen 15 jaar oud en een trouwe kerkgangster), dat ik na die beroemde One-man-show zei: “Déze man moeten ze op de preekstoel zetten. Híj weet waar het om gaat.” En wat wist ík nou helemaal met mijn 15 jaar?! Maar ik wist het toen, en nu nog, dat het gaat om

aandacht en liefde voor de dagelijkse dingen
en
genieten van hier en nu


20 jaar later, als ik 35 ben, ontmoet ik Osho. En van hem krijg ik in iedere lezing dezelfde boodschap door:

Life, Love and Laughter
Here and Now

Was Toon voor mij een voorbode van Osho?


Nirad