Ziel, waar zit je?

Al jaren ben ik intensief bezig geweest met 'Familieopstellingen', een fascinerende werkwijze van Bert Hellinger, waarin emotionele spanningen binnen familierelaties aan het licht komen en zo mogelijk opgelost worden.
Een belangrijk aspect wat ik hierbij tegen kwam is 'de beweging van de ziel'.
Maar…… wat is de ziel?
Is de ziel een kracht die ons doet leven?
Is zij een kracht die ons lichaam voortbeweegt?
En wat is mijn ziel?
Is het mijn ziel die mij richting geeft?
Is het mijn ziel die mij uniek maakt, zo anders dan wie dan ook ter wereld?

In de loop der eeuwen is veel over de ziel geschreven.
Godsdiensten over de hele wereld hebben daar hun uitgebreide visie over verspreid en veel filosofen hebben er hun hoofd over gebogen en gebroken.
Het magazine Happinez heeft een heel nummer aan de ziel gewijd en zelfs op de cover met grote letters geschreven: Ziel, waar zit je?

Ik weet niet waar de ziel zit.
Wat ik ervaar als mijn ziel is een innerlijke gids. Deze gids is geen denker of planner. Zij is wijs en intuïtief en houdt zich niet bezig met mijn dagelijkse beslommeringen, verwachtingen, patronen, of mijn normen en waarden. Ze houdt mij bij de hand en helpt mij stap voor stap mijn eigen weg ont-dekken. Ik kan alleen maar toezien en volgen wat de ziel mij openbaart.
Meer kan ik niet doen en hoef ik ook niet te doen.
Het enige wat mij rest is ruimte en stilte creëren om in contact te komen met mijn ziel en haar te volgen, ook al begrijp ik er soms helemaal niets van.
Nirad