Heb jij al een goed voornemen voor het nieuwe jaar ??

De feestmaand december is al weer voorbij.
Sint Nicolaas en de Kerstman zijn weer stevig aan hun tabberd en jasje getrokken om hun goede gaven over onze families uit te storten.
Maar wee degenen die niet meer bij de familie horen!
Een broer of zus, je vader of moeder of je eigen kind, die buiten dit feest gehouden zijn, omdat ergens in het verleden iets mis gegaan is.
En hoewel ieder familielid heel diep van binnen de wens koestert dat HET weer goed komt, wachten wij af. Die ander moet het immers goed maken! Want hij of zij heeft het toch gedaan!
En zo gaan de jaren voorbij en blijven boosheid, verbittering en verdriet aan onze voordeur rammelen tot de dood ons scheidt, wat natuurlijk in en in triest is.

Reacties als: "Hij lijkt op zijn vader" en "Moeders moeder was ook zo" en "Hier wordt niet meer over gesproken" en "Zo gaat dat nou eenmaal in onze familie" zijn dichte deuren, waarachter veel leed verborgen ligt en waar wij liever over zwijgen.
Diepe machteloosheid neemt ons in beslag. We verzuchten vaak: "Hoe kan IK dat nou veranderen?!"; "Ik zou wel willen dat het goed komt, maar het lukt me niet"; " Ik ben er al zo vaak over begonnen, maar het loopt telkens uit in een ruzie die het alleen maar erger maakt. En dat ben ik zo zat".
Zo kunnen wij bladzijden vol schrijven met al deze wanhopige pogingen, die telkens weer mislukken als wij een bepaald familielid ontmoeten of dreigen te ontmoeten.

Specifieke problemen lopen vaak generaties lang mee. Familieproblemen als: opa, een oom en je eigen zoon die met de noorderzon vertrokken zijn, seksueel misbruik, machtsstrijd en misdaad die door generaties heen schuiven; maar ook individuele problemen als depressie, zelfmoord, schizofrenie, bijzonder eetgedrag, ziekte en verslaving komen herhaaldelijk voor in één en dezelfde familie.
Soms zie je zo'n probleem plotseling in de familie opduiken na het overlijden van een grootouder, een oudoom of oudtante.
Soms doen wij zelf dingen die we beslist niet willen en die we toch niet kunnen laten. En we snappen er niets van ......

En nu komt de goede tijding:
Sinds enkele jaren wordt wereldwijd een vernieuwende methode gebruikt die 'Familieopstellingen' heet.
Deze methode is ontwikkeld, voornamelijk door de duitse psychoanalyticus Bert Hellinger, om oud zeer in families aan het licht te brengen en te helen, zodat alle familieleden weer liefdevol hun eigen plek kunnen innemen.
Het lijkt misschien onmogelijk, maar ik heb aan den lijve ondervonden dat een familieopstelling doorwerkt, ook al was het contact met een dierbare verbroken.

Heeft je goede voornemen voor 2010 te maken met een beter contact met je familie, dan is wellicht een workshop Familieopstellingen een goede start.

Nirad