Meditatie, een radicale daad van liefde


Op 16 maart j.l. mocht ik het 20-jarig bestaan van het Osho-meditatiecentrum Kirtan, bij Bauke en Petra in Wijnjewoude, meevieren. We hebben, naast lekker eten, drinken en dansen, verschillende meditatieoefeningen gedaan, zoals de Dynamic, de Gourishankar en een mix van de Nadabrahma en de lachmeditatie. We hebben mantra's gezongen en naar Osho geluisterd en gekeken.
Bauke begeleidde de dag met onder meer de zin:

"MEDITATIE IS EEN RADICALE DAAD VAN LIEFDE VOOR JEZELF
EN VOOR DE WERELD."

Deze woorden had Bauke horen uitspreken door Jon Kabat Zinn in een uitzending van de Boedhistische Omroep. Ik herkende heel diep deze woorden en werd daar zo blij van: een radicale daad van liefde - dat wil zeggen een diep ingrijpende daad van liefde - voor mezelf en voor de wereld! Dat is nogal wat!
Toen ik later op de dag Osho over meditatie hoorde spreken, beluisterde ik het volgende:

"When you feel good, happy, joyous, in harmony, in tune, then just wait…..
Sit silently, relax and wait……
Keep the window open…… Keep the door open……
Keep your eyes open…… Keep yourself alert……
Then meditation comes certainly.
It comes on its own, flowing in you like a breeze, suddenly as a benediction.
The fragrance can enter you like light. It descends on you.
It surrounds you. It fills you.
It dances in you. It enters your heart and your being.
It purifies you. It transforms you."


Dit is precies waar ik zo naar verlang! Het enige wat ik hoef te doen is 'in tune' zijn en wachten. Osho geeft zelfs aan hoe wij 'in tune' kunnen komen, wanneer wij niet uit ons zelf blij en gelukkig zijn. Zijn meditaties zoals de Dynamic, Kundalini, Nadabrahma, Gourishankar zijn voorbereidende oefeningen, waar wij, vooral in het laatste kwartier, ons open kunnen stellen voor Meditatie.
Wij kunnen Meditatie niet afdwingen. Wel kunnen wij Meditatie uitnodigen door geduldig te wachten, vertelt Osho ons. En dat noemt Jon Kabat Zinn 'een radicale daad'.

En dan te bedenken dat ik in meditatieoefeningen niet alleen voor mezelf bezig ben! Deze daad van liefde voor mezelf toont zichzelf naar buiten en verandert mijn omgeving, raakt mijn naasten, mijn familie, mijn vrienden, buren en collega's. Deze daad van liefde voor mezelf is tegelijk een daad van liefde voor de wereld!

Wat weerhoudt mij dan nog om me te ontspannen, me goed te voelen en blij en gelukkig te zijn?
Wat weerhoudt mij dan nog om tijd te nemen om tot die ontspanning te komen middels de devices, die Osho zo prachtig voor ons ontworpen heeft in zijn beroemde meditatieoefeningen?
Wat weerhoudt mij dan nog om deze radicale, diep ingrijpende daad te stellen?
Wat weerhoudt me dan nog om de tijd te nemen voor Meditatie?
Als ik eerlijk antwoord geef:
Niets.

Nirad