Een familie-opstelling heelt.

Ik heb een beeldje gemaakt. En niet zomaar een beeldje. Het is een grafsteentje.
Hier is enige uitleg bij nodig.
Het is 39 jaar geleden dat ik een derde kindje ter wereld bracht: een zoon, Mike.
Twee dagen na zijn geboorte is Mike gestorven in het ziekenhuis en weer twee dagen later is hij begraven.
Ik ben niet niet bij de begrafenis geweest en ook nooit bij zijn grafje.
Ik had hem in mijn hart geborgen.
Veel verdriet en pijn om dit verlies.
Mijn twee andere kinderen waren voor mij een ware troost
en al snel pakte ik het gewone leventje weer op.

klik voor een vergrotingVorige maand, 39 jaar later, doe ik een weekendgroep 'Familie-opstellingen', waarbij ik "mijn rug" opstel.
Ik had juist twee maanden plat gelegen met een hernia en was zeer benieuwd of deze rugklachten te maken hebben met mijn familie. (Ik dacht aan het gezin en de familie, waarin ik grootgebracht ben).
Tot mijn verbazing kwam het hele gebeuren met Mikes overlijden terug.
En weer tot mijn verbazing bleek dat mijn rouwverwerking en die van ons gezin niet voltooid was.
Veel oud zeer ťn nieuwe inzichten kwamen vrij. Wij hebben nu echt afscheid van elkaar genomen, waarbij Mike zich eindelijk thuis voelde. Hij kon zich nu terugtrekken en vrede vinden.
Na afloop heb ik Mike en mezelf beloofd een grafsteentje voor hem in onze tuin te maken. Voor hem heb ik dit beeldje gemaakt.

Een heel diepe vrede is in mij neergedaald. Ja, een familie-opstelling heelt!
Nirad
 

Een jaar later.

Het is al weer ruim een jaar geleden dat ik een workshop 'Familieopstellingen' volgde.
De opstelling die ik toen neerzette heeft zoveel impact gehad in mijn leven en in mijn gezin, dat ik besloot een opleiding te volgen. Ik wilde deze manier van werken leren gebruiken in mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie.
Ik heb de opleiding afgerond en ben nog enthousiaster geworden, want deze methode werkt! Vooral op gebieden waar de cliŽnt dingen doet die hij niet wil doen en die hij toch niet kan veranderen.

Ook is Familieopstellingen niet gericht op de problemen van de cliŽnt, maar op het innerlijke beeld dat de cliŽnt van zijn gezin en familie heeft en op verandering van dat beeld naar een liefdevolle oplossing, zodat een beschadigde relatie tussen hem en een of meerdere familieleden weer kan helen. Dit is toch waar wij allen in het diepst van onze ziel zo naar verlangen?! Daarnaast is het opstellen van jezelf en je familieleden door "representanten" een heel mooie en effectieve manier om op afstand de dynamieken te zien die zich afspelen tussen de verschillende familieleden.

Door de helende oplossing, die in een familieopstelling zichtbaar wordt, vindt meestal een enorme omwenteling plaats in het innerlijke beeld van de cliŽnt. En dit beeld beÔnvloedt zijn omgeving, zonder dat de cliŽnt er bewust wat mee hoeft te doen. Ik vind dat prachtig!
In mijn praktijk maak ik dan ook gretig gebruik van deze werkwijze.

Mijn persoonlijke ervaringen met, mijn kennis van Familieopstellingen en mijn enthousiasme hebben mij er ook toe gebracht een workshop en een doorgaande avondgroep van 5 avonden te leiden. En met succes, want de deelnemers gingen na afloop dankbaar en vervuld naar huis, de meesten met een verbeterd inzicht in zijn persoonlijke familieproblematiek.
Ja, sommige deelnemers waren zo geraakt, dat zij boekten voor de volgende workshop!

Voor meer informatie kun je de webpagina over Familieopstellingen bezoeken.
Nirad